@Created by EAT LIFE

SPANISH CIDER TRAIL

Tym razem EAT LIFE zapuszcza się w nieuczęszczany region Hiszpanii - Asturia, słynący z przepysznych owoców morza oraz wyśmienitego cydru.

 

Szlak poprowadzony jest przez Park Narodowy Picos de Europa. Leży w centralnej

części Kordyliery Kantabryjskiej i składają się na niego trzy masywy: wschodni Macizo de

Andara, centralny Macizo de los Urriellles oraz zachodni Macizo de Cornión. W krajobrazie

dominują skaliste góry, rozległe pastwiska i atlantyckie lasy bukowe. Liczne są także górskie

potoki oraz polodowcowe jeziora. Picos de Europa to największy w Europie masyw skał

wapiennych. Pomimo bliskości morza (północne granice parku sięgają zaledwie 20 km od linii

brzegowej) park ten posiada naprawdę imponujące szczyty.

 

Jeździć będziemy na dzielnych koniach rasy hiszpańskiej (Pura Rasa Espaniola), galopować po wybrzeżu Morza Kantabryjskiego, na własne oczy zobaczymy w jaki sposób produkuje się cydr (i oczywiście będziemy mieli okazję go degustować) oraz będziemy zachwycać się smakiem hiszpańskich specjałów: owoców morza, serów...

 

Kto chętny na kolejną przygodę?

Program wyprawy znajdziecie poniżej galerii :)

Plan wyprawy

Dzień 1

Wylot z Wrocławia, odbiór z lotniska w Madrycie ok. godz. 13.00. Istnieje możliwość odbioru z bliżej położonych lotnisk (w Bilbao lub Oviedo). Transfer do Cangas de Onis (6 godzin jazdy), wioski która od wieków strzegła chrześcijaństwa przed inwazją muzułmanów w księstwie Asturii i całym Półwyspie Iberyjskim.

Kolacja i nocleg w hotelu Hospedaje de Torreon lub podobnym.

Dzień 2

Poranny transfer z malowniczego Cangas de Onis do Viego gdzie spotkamy nasze konie i ruszymy na szlak. Rano przejedziemy ok. 20 km i z wysokości 730 m n.p.m. wespniemy się na 1500 m n.p.m. do miejsca popasu, a po obiedzie i odpoczynku czeka nas kolejne 11 km w dół na wysokość 920 m n.p.m. i znowu troszkę w górę do malowniczej wioski Soto de Sajambre, serca Parku Picos de Europa gdzie zostaniemy na noc.

Kolacja i nocleg w hotelu Peńa Santa lub podobnym.

 

Dzień 3

Dzisjejszy dzień jest nieco krótszy -ogółem przejedziemy 24 km. Z wysokości 920 m n.p.m. wespniemy się na 1760 m n.p.m., skąd zjedziemy na górską polanę na przełęczy Panderuedas (1460 m n.p.m.) gdzie czekać na nas będzie pyszny ciepły posiłek. Po obiedzie kontynuujemy zjazd do wsi Posada de Valdeon gdzie zostaniemy na noc.

Kolacja i nocleg w hotelu Begońa lub podobnym.

 

Dzień 4

Kolejny dzień będziemy jechać przez wapienne góry Masywu Kantabryjskiego i przez lasy bukowo – dębowe, wespniemy się na wysokość 1560 m n.p.m. na polankę na przełęczy Pandetrave, gdzie zorganizujemy popas dla koni i ludzi Po obiedzie zjedziemy kolejne 12 km na 1000 do wioski Espinama, w której zostaniemy na noc.

Kolacja i nocleg w hotelu Remońa lub podobnym.

 

Dzień 5

 

Dzisiaj pokonamy 28 km w pejzażu polodowcowym jadąc przez morenę centralną, uformowaną przez siły dwóch, napierających na siebie lodowców w późnym

plejstocenie. Wyjedziemy z wysokości 900 m na 1668 m n.p.m., po obiedzie zjedziemydo wioski Sotres położonej na 1030 m n.p.m.

Kolacja i nocleg w hotelu Peńs Castil Sotres lub podobnym.

Dzień 6

 

Dzisjaj żegnamy się z górami i Parkiem Narodowym Picos de Europa, krótką 9-kilometrową

przejażdżką do wioski Tielve, gdzie konie zostaną zapakowane do ciężarówki a my busem pojedziemy do Poo de Llanes (ok. 50 minut jazdy samochodem) gdzie będzie można nacieszyć się plażą i pozwolić koniom na mały odpoczynek przed galopamii. Jeśli dopisze nam szczęście możemy być świadkami wyjątkowego widowiska na skraju oceanu i lądu. Bufony - bo o nich mowa, to naturalne fontanny wodne przypominające gejzery wyrzucają wodę w czasie przypływu i wysokich fal.

Kolacja i nocleg w hotelu Villa Miramar lub podobnym.

Dzień 7

 

Ostatni dzień spędzimy na relaksującej wędrówce po atlantyckich przybrzeżnych ścieżkach,

przemierzając wioski i odwiedzając małe malownicze plaże. Po 3,5 h jazdy pożegnamy nasze konie na

plaży San Antolin i odwiedzamy tzw. „Llagar” -miejsce, w którym produkowany jest cydr. Po skosztowaniu różnych rodzajów cydru, pojedziemy do Oviedo, stolicy Asturii, aby zobaczyć zabytki UNESCO i spróbować nocnego życia.

Kolacja i nocleg w Oviedo, w City Express Hotel Covadonga lub podobnym. Po kolacji transfer na lotnisko w Madrycie.

Dzień 8

 

Transfer do Madrytu (ok. 5 h), wylot do kraju.

CENA:     1400 EUR

 


 

CENA ZAWIERA:

  • Zakwaterowanie w komfortowych hotelach wymienionych w programie.

  • Wyżywienie - śniadania, obiady / obiadokolacje oraz prowiant podczas trwania rajdu konnego (w tym również alkohol do posiłków).  

  • 6-dniowy rajd konny (wynajęcie konia z rzędem -wygodne siodła hiszpańskie vaquera, sakwy).

  • Serwis rajdowy (transport bagaży samochodem, organizacja popasów po drodze, etc.).

  • Usługę miejscowego przewodnika. 

  • Opiekę polskiego lidera oraz instruktora jazdy konnej. 

  • Transport komfortowym busikiem. 

  • Degustacja cydru wraz z prezentacją jego produkcji.

  • Wizyty w restauracjach wymienionych w programie.

  • Koszulka z logo EAT LIFE. 

  • Ubezpieczenie NNW i Assistance.

  • Składkę na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny.

 

CENA NIE ZAWIERA:
 

  • Biletów lotniczych.

  • Wydatków natury osobistej.